Службите и фирмите, ангажирани с почистването на Столичната община имат пълна

...
Службите и фирмите, ангажирани с почистването на Столичната община имат пълна
Коментари Харесай

Снегът няма да изненада столичната община, обеща кметът Терзиев

Службите и компаниите, ангажирани с почистването на Столичната община имат цялостна подготвеност да реагират в точния момент и да осигуряват нормалното и безвредно напредване на жители и коли. Това написа нощес във " Facebook " столичният кмет Васил Терзиев. 

 

Така разяснява той прогнозата за значителни снеговалежи в страната в събота. 

 

За градската част има готови 171 снегорина, за общинската пътна мрежа - 53. При снеговалеж през нощта, спирките ще се почистват до 07:30 ч. сутринта, а при дневни снеговалежи - до 18:00 ч. Санкциите за всяка непочистена спирка на градския транспорт са в размер на 2 000 лв., предизвести той.

 

Снегопочистващата техника е снабдена с GPS система и в действително време ще се следи работата от оперативния дежурен център на инспектората.

Приоритетно ще се почистват подходите при подлези и метростанции, както и тротоарите към учебни заведения, лечебни заведения и детски градини. Важно е да напомним, че прилежащите територии към комерсиалните обекти и жилищните парцели са отговорност на притежателите и ползвателите.

Той прикани хората да бъдат съзнателни и да почистват навреме, с цел да не се стига до произшествия.

 

Точно преди седмица на щаб беше основана организация и съгласуваност за почистването на снега. Столичната пожарна и 10 спешни екипа на дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " имат подготвеност да реагират на сигнали и да правят обходи на терен от рано сутринта и през целия ден. Екипите на Столичната община и на Полицията имат подготвеност при минусови температури да настаняват бездомни хора в Центъра за краткотрайно настаняване в Красна поляна, написа още в изказването му.

 

Припомняме, че МВР предприе организационни ограничения по отношение на очакваноусложняване на метеорологичната конюнктура в цялата страна.

Посъветваха жителите да анулират пътуването си, в случай че не е в действителност неотложно. В случай че се пътувате, да се зареди автомобилът с задоволително гориво и го подгответе за зимни условия.

Избирайте единствено основни пътища, даже маршрутът да е по-дълъг. Разполагайте с топли облекла и заредете мобилния телефон. Шофирайте деликатно. При мощен вятър не оставайте навън. Бъдете деликатни, когато минавате около здания, електропроводи и дървета, се споделя още в изказването на Министерство на вътрешните работи.

 

Всички регионални управи да проведат координационни срещи по отношение на предстоящото утежняване на метеорологичната обстановка в страната изиска министър председателят Николай Денков.

 

По негова заповед събрания би трябвало да бъдат проведени с общинските управления, регионалните дирекции на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", регионалните пътни ръководства на Агенция " Пътна инфраструктура ", регионалните дирекции на " Пътна полиция " и компаниите, ангажирани със снегопочистване.

 

Целта е този път захлаждането и предстоящите значителни снеговалежи да не изненадат общините. Министър-председателят упорства да се ревизира и удостовери готовността за работа на всички екипи още този уикенд и идните седмици, тъй че обитаемоте места в страната да посрещнат без проблеми зимните условия.

 

В края на тази седмица се обрисува класическа зимна конюнктура, за която предвиждат световните модели, оповестяват синоптиците от Meteo Balkans.

Според последните разбори на Американския световен модел GFS и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под въздействие на преминаващ през България средиземноморски циклони, в интервала сред 25- 27 ноември ще се сътвори забележителна валежна конюнктура от дъжд и сняг. 

 

Около обяд в петък от запад на изток облачността ще се усилва и в Западна и Северозападна България ще стартират нови превалявания от дъжд. Максималните температури в петък към момента ще са високи и ще доближават до 10-13°С, в СЗ България и много по-високи в Източна - до 15-17°С.

Синоптичната конюнктура денем в събота и през нощта против неделя в цялата страна ще се утежнява. Валежите ще са съпроводени от мощни пориви напразно, а с понижението на температурите ще са и от сняг. Не са изключени и виелици. Не се чакат ураганни пориви напразно! (Поне към този миг.) 

Времето в събота и неделя: 

През деня в събота, под въздействие на преминаващ средиземноморски циклон. Синоптичната конюнктура у нас ще се усложни. Започналите превалявания над Западния и Централен Предбалкан и по високите полета от Западна България ще преминат в сняг. Сняг ще завали и в планинските региони, като там се чакат и навявания. Възможни са и затваряния на планинските проходи! 

В ниското също ще се образува снежна завивка, която в Северозападна България тук-там ще надмине 10 см. В Северозападния Предбалкан - до 25-30 см. Очакваната снежна завивка в столицата ще е сред 5-10 см. 

Не е изключено, при прекосяването на студения атмосферен фронт преваляванията да са съпроводени и от гръмотевици в Южна и Източна България. През нощта против неделя над крайните североизточни региони ще има условия и за виелици. 

Meteo Balkans моли водачите да карат деликатно и със съобразена скорост, като съблюдават нужната отдалеченост и да не подхващат рискови изпреварвания.

В неделя над Източна България до обяд към момента ще превалява сняг и ще се задържи прохладно. Привечер облачността над Западна България ще понижава до ясно време и вятърът ще отслабне. 

През идващите дни тази прогноза ще претърпи доста промени и действително не е публична. Идеята на този вид прогнози е да се даде общ взор за това какво можем да чакаме през седмицата. 

От Meteo Balkans прецизират, че сходни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен проект и е допустимо да претърпят промени.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР